DOMÁCÍ PIZZA

04.11.2020

Kdo nemá rád pizzu?! A co využít čas, který máme a zkusit udělat domácí? Máme pro vás 3 super recepty.

KLASICKÁ - 4 porce

Suroviny:

  • 20 g droždí (½ kostky)
  • ½ lžičky cukru
  • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • + co budete chtít nahoru

Postup:

1 Uděláme nejdříve kvásek - rozmíchejte rozdrobené droždí s trochou vlažné vody a cukru. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.

2 V míse promícháme mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přiléváme asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, než vznikne soudržné těsto.

3 Těsto přemístíme na pomoučněný vál a důkladně hněteme, aby bylo pružné a nelepilo se.

4 Vytvořený bochánek poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.

5 Předehřejeme si troubu na 250 °C. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválíme a vytaháme na tenkou placku. Opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

6 Vytvarujeme zvýšený okraj, těsto rychle (ať je tenoučké a znovu nekyne) nazdobíme dobrotami podle vlastní fantazie a ihned vložíme do pořádně rozpálené trouby. Pečeme 10 - 12 minut do zezlátnutí okrajů.

TIP: Můžete vložit plech do trouby, když se začne rozehřívat a pizzu nazdobit na pečícím papíru na stole a pak ji jen na rozpálený plech přesunout - malinko to simuluje rozpálený pizza kámen ve speciální troubě.

RYCHLÁ TVAROHOVÁ - 2 porce

Suroviny:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g mouky
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • + co budete chtít nahoru

Postup:

1 Předehřejeme troubu na 180°C. V míse smícháme všechny suroviny na těsto a důkladně prohněteme v kompaktní směs - bude trošku lepkavá, ale to je v pořádku.

2 Těsto rozprostřeme na plech a dáme předpéct na 10 - 15 minut. Mezitím si připravíme vše, co dáme nahoru.

3 Dáme protlak a vše, co chceme na pizze mít. A dáme dopéct na dalších 10 - 15 minut.

ODLEHČENÁ ZELENINOVÁ - 2 porce

Suroviny:

  • plátek celeru
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • trošku mouky

Postup:

1 Očistíme a nastrouháme celer a mrkve. Smícháme s vajíčkem a troškou mouky(není téměř nutná). Osolíme špetkou soli.

2 Na plechu s pečícím papírem vytvarujeme tvar pizzy a opět předpečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 8-10 minut.

3 Poté dozdobíme. Zvýšíme troubu na 220°C a pečeme dalších 10 minut.